تاریخ: ۱۱ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۲:۲۸
بازدید: ۶۴
کد خبر: ۲۸۶۵۵۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

اختلاف دلار نیمایی و آزاد چالش جدید معدنکاران | تولید‌کننده زمینگیر شده است

‌می‌متالز - رئیسه کمیته اکتشاف خانه معدن به «جهان‌صنعت» گفت: آنقدر اختلاف ارز نیمایی با ارز آزاد بالا گرفته که تولید‌کننده را به شدت به زمین زده و از این اختلاف فاحش آسیب شدیدی می‌بیند.

به گزارش می‌متالز، مشکلات بخش معدن نه تنها حل نمی‌شوند بلکه رو به افزایش هم هستند. به این صورت که مشکلات قبلی تکراری و حادتر هم شده‌اند. اما یکی از مسائلی که معدنکاران را با چالش روبه رو کرده اختلاف ارز نیمایی و آزاد است. با افزایش نرخ دلار، قیمت‌ها آنقدر بالا رفته‌اند که تنها بار هزینه‌ها را بر دوش معدنکاران شدت بخشیده است و روند تولید را مدام رو به عقب می‌برد. معلوم هم نیست دلار تا کجا قرار است پیش برود و دولت سیزدهم چه تدابیری می‌خواهد بیندیشد.

اما مساله مهم این است که اختلاف ارز نیمایی و دولتی حتی اگر هزار تومان هم باشد باز بر عملکرد تولیدکننده اثر منفی می‌گذارد چه برسد به اینکه شاهد این اختلاف فاحش باشیم! کارشناسان باور دارند با کاهش فاصله نرخ ارز آزاد، نیمایی و تک‌نرخی شدن ارز در اقتصاد کشور شاهد حذف رانت، مشخص شدن تکلیف صنایع، ایجاد شفافیت در بازار و پیش‌بینی پذیر شدن اقتصاد برای فعالان اقتصادی خواهیم بود؛ بنابراین انتظار می‌رود پیش از آنکه دیر شود مسوولان چاره‌اندیشی کنند.

تولید‌کننده زمینگیر شده است


در این خصوص عضو هیات‌رئیسه کمیته اکتشاف خانه معدن گفت: آنقدر اختلاف ارز نیمایی با ارز آزاد بالا گرفته که تولید‌کننده را به شدت به زمین زده و از این اختلاف فاحش آسیب شدیدی می‌بیند.

سیداحمد مشکانی تصریح کرد: امروز دلار حدود ۴۰ هزار تومان است، اما با ارز نیمایی حدود ۲۸ هزار تومان حساب می‌شود. در نتیجه تولید‌کننده باید تمام مواد مورد نیاز خود از جمله پیچ دستگاه، بیل مکانیکی، کامیون و… را با ارز آزاد خریداری کند و به قیمت پایین‌تر به فروش برساند. به جز سوخت که با قیمت واقعی محاسبه نمی‌شود، اما مابقی نیاز‌های یک معدنکار به شدت قیمت بالایی دارد.

اختلافی عجیب!


مشکانی با تشریح تفاوت ارز نیمایی و آزاد گفت: قیمت مواد معدنی به این صورت است که ال ام‌ای (LME) لندن را ضربدر نرخ دلار می‌کنند. در حال حاضر ال ام‌ای یک تن کاتد مس ۸۳۸۰ دلار است که با نرخ دلار آزاد ۳۳۵ میلیون تومان و با نرخ نیمایی حدود ۲۳۴ میلیون تومان می‌شود. این در حالی است که دولت نرخ آزاد را در نظر نمی‌گیرد!

او با اشاره به اینکه قیمت‌ها در بورس کالا هم واقعی نیست، تصریح کرد: هفته گذشته در بورس کالا قیمت یک تن کاتد مس ۲۶۸ میلیون تومان اعلام شد. این در حالی است که قیمت واقعی ۳۳۵ میلیون تومان است. به این ترتیب تولیدکننده‌ای که سنگ را با هزینه‌های گزاف به بازار عرضه می‌کند باید در فروش، به ارز نیمایی یا قیمت‌هایی که بورس کالا تعیین می‌کنند، محدود شود.

مشکانی با بیان اینکه این اعداد و ارقام به شدت بر تولید تاثیرگذار هستند، گفت: اختلاف ارز نیمایی و دولتی حتی اگر هزار تومان هم باشد باز هم بر تولیدکننده تاثیر منفی می‌گذارد چه برسد به اینکه شاهد این اختلاف فاحش باشیم.

منبع: بیتوته

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده